Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Jonge patatten in de puree – Online werklunchdebatten rond kwetsbare jongvolwassenen

30 april om 12:00 - 13:30

Gratis

 

JONGE PATATTEN IN DE PUREE, DEEL TWEE

ONLINE WERKLUNCHDEBATTEN ROND KWETSBARE JONGVOLWASSENEN

Het Agentschap Opgroeien en IROJ West-Vlaanderen gaan na de eerste reeks in 2020 op drie nieuwe digitale werklunchdebatten met jou aan de slag rond kwetsbare jongvolwassenen. In een snel en efficiënt ontmoetingsmoment over de middag, dat je helemaal gratis online kunt volgen. Na een snelle inleiding, stelt een gedegen spreker kort zijn ideeën aan jou voor. Ook dit weer schuiven kleppers mee aan! Met jouw eigen nodige mondvoorraad aan boord gaan we een uur op zoek naar elkaar en oplossingen. Met inspirerende praktijkvoorbeelden als mogelijke oplossing. Achteraf kun je online nog wat blijven om samen met collega’s oplossingen te zoeken, plannen te smeden en elkaar te inspireren. Over jouw jonge patatten in de puree.

VOOR WIE?

Voor iedereen van ver of dichtbij aan het werk met kwetsbare jongvolwassenen, op de werkvloer of in beleid, in onderwijs, welzijn, huisvesting, vrije tijd, jeugdhulp, VAPH-sector…

 

Wat, Wanneer en Waar?

 

Donderdag 1 april 2021 van 12.00 tot 13.30 uur – online via Microsoft Teams: VAPH/PVB/Integratietegemoetkoming… voor Dummies

Met Catherine T’Joens (VAPH) en Christ Dobbelaere (Oranje vzw & Cohesie)

 

Het VAPH (Vlaams Agentschap Personen met een Handicap, PVF (Persoonsvolgende Financiering), PVB (Persoonsvolgend budget), een Federale Integratietegemoetkoming, het BOB (Basisondersteuningsbudget),…: voor velen een werkelijk onverteerbare hap takeawaychinees. Wie heeft nu recht op wat? En hoe vraag je wat aan? Catherine T’Joens en Christ Dobbelaere scheppen er voor jou voor eens en voor altijd klaarheid in, zodat het in jouw dossiers voor jongvolwassenen voortaan allemaal wat vlotter naar binnen schuift.

 

Deelnamelink: Klik hier om deel te nemen aan sessie 1: VAPH/PVB/INTEGRATIETEGEMOETKOMING VOOR DUMMIES (Gelieve een kwartiertje voor de start in te loggen (vanaf 11.45 uur), zodat we vlot kunnen lanceren.)

 

 

Donderdag 29 april van 12.00 tot 13.30 uur  – online via Microsoft Teams: JE HEBT ONDERSTEUNINGSPLANNEN EN ONDERSTEUNINGSPLANNEN

Met Geert D’Haene (Dienst OndersteuningsPlan West-Vlaanderen, D.O.P.) en Sharon Van Audenhove (Agentschap Opgroeien)

 

Over richtsnoeren, ondersteuningsplannen voor jongeren in de jeugdhulp in de overgang naar meerderjarigheid en volwassenhulp én de ondersteuningsplannen in aanloop naar een persoonsvolgend budget (VAPH).  Voorzieningen in de jeugdhulp kregen recent richtsnoeren aangereikt over de overgang van jongvolwassenen naar de meerderjarigheid en de volwassenhulpverlening. Ondersteuningsplannen maken daar een deel van uit. Maar wat zijn dan de ondersteuningsplannen die opgemaakt worden voor het VAPH? Waar verschillen? Waar lijken ze op elkaar?  Hoe en met wie moet zo’n plan nu eigenlijk opgesteld worden en hoe spring je daar creatief en op maat van de jongere mee om? En hoe maak je dat de jongere aan het stuur blijft van zijn plan en ondersteuning?

 

Deelnamelink: Klik hier om deel te nemen aan sessie 2: ONDERSTEUNINGSPLANNEN EN ONDERSTEUNINGSPLANNEN (Gelieve een kwartiertje voor de start in te loggen (vanaf 11.45 uur), zodat we vlot kunnen lanceren.)

 

Vrijdag 30 april  van 12.00 tot 13.30 uur – online via Microsoft Teams: EEN TOEGEWIJDE 360° BEGELEIDING EN CASEMANAGEMENT VOOR JONGVOLWASSENEN

Met Wouter Vanclooster (Back On Track) & Jeroen Slambrouck (Brugge(n) voor jongeren)

 

Jongeren hebben geen boodschap aan elfendertig hulpverleners. Laat dat duidelijk zijn. Een toegewijde 360° aanpak door geëngageerde hulpverleners en hun team wordt meer dan geapprecieerd. Dat beseffen ook de teams van Back on Track en LOGiN en Brugge(n) voor Jongeren. Beide projecten werken voor de meest kwetsbare jongvolwassenen en zorgen voor continuïteit en afstemming binnen hulpverleningstrajecten. Een bevlogen toelichting door Wouter en Jeroen over hun werking maakt je meteen duidelijk waarom dat belangrijk is.

 

Deelnamelink: Klik hier om deel te nemen aan sessie 3: EEN TOEGEWIJDE 360° BEGELEIDING EN CASEMANAGEMENT VOOR JONGVOLWASSENEN (Gelieve een kwartiertje voor de start in te loggen (vanaf 11.45 uur), zodat we vlot kunnen lanceren.)

 

SPREKERS en ORGANISATIES

 

CATHERINE T’JOENS (VAPH)

Catherine is regiocoördinator voor het Vlaams Agentschap Personen met een Handicap (VAPH). Met bakken expertise tot op de praktijkvloer in haar valies kan ze jou onmiddellijk heel helder en duidelijk alles vertellen over de vork en de steel. Over procedures, RTH, punten, zorgaanbieders, wachtlijsten,…

www.vaph.be

 

CHRIST DOBBELAERE (ORANJE – COHESIE)

Christ neemt als projectmedewerker binnen Oranje vzw het voortouw in de vertaling van de VAPH-regelgeving naar de concrete realiteit: Opmaak contracting, vorming naar medewerkers toe, updates inzake regelgeving naar intakemedewerkers, aanpak en opvolging van grotere projecten (vb. transitie PVB, Correctiefase 2, …). Daarnaast is hij actief betrokken bij het intersectoraal en regionaal samenwerkingsverband COHESIE.

www.oranje.be

 

GEERT DHAENE (DOP)

Geert is bezieler en directeur van Dienst Ondersteuningsplan West-Vlaanderen vzw. D.O.P werkt met kinderen, jongeren en volwassenen met (een vermoeden van) een beperking en hun netwerk die  bereid zijn om een proces van vraagverheldering en ondersteuningsplanning aan te gaan, samen met mensen uit hun sociaal netwerk. De D.O.P.- medewerker ondersteunt de cliënt en de personen die voor hem/haar belangrijk zijn in de zoektocht naar de ondersteuning die gewenst en nodig is om een goed en kwaliteitsvol leven te leiden. De medewerker helpt om alle vragen, wensen en toekomstverwachtingen duidelijk te krijgen. Ondersteuningsvragen, wensen en noden worden met cliënt en steungroep opgenomen in een persoonlijk en krachtgericht ondersteuningsplan. Daarnaast wordt ook ingezet op sociale netwerkversterking.

www.dop-wvl.be

 

SHARON VAN AUDENHOVE (AGENTSCHAP OPGROEIEN)

Sharon is Beleidsmedewerker bij de afdeling Voorzieningenbeleid van ons agentschap Opgroeien – Jeugdhulp. Ze doctoreerde op Overgang naar volwassenheid: belevingsonderzoek bij jongeren die de bijzondere jeugdbijstand verlaten en geeft ook vandaag mee vorm aan transitie van jongeren uit de jeugdhulp, hun stem en betrokkenheid daarbij. Ze schreef voor alle voorzieningen de richtsnoeren ‘Overgang naar volwassenheid vanuit jeugdhulp’. Deze richtsnoeren moeten inspiratie geven aan een creatieve en innovatieve implementatie van acties in de dagdagelijkse praktijk met jongvolwassenen.

www.opgroeien.be

 

WOUTER VANCLOOSTER (BACK ON TRACK)

Wouter is coördinator van het Back On Trackteam. Back On Track is een driejarig project waarin met jongeren die uit detentie komen of (dreigend) thuisloos zijn aan de slag gegaan wordt. Ook het netwerk van de jongere wordt betrokken. BOT gaat aan de slag in West-Vlaanderen en in de regio’s Gent en Oudenaarde. Dit doen ze in nauwe samenwerking met CAW’s en detentie.

www.backontrack-oranjehuis.be

 

JEROEN SLAMBROUCK (Brugge(n) voor Jongeren)

Jeroen lag mee aan de basis van LOGiN en is nu coördinator van Brugge(n) voor Jongeren. LOGiN Brugge en Blankenberge zijn er voor jongeren tussen 15 en 25 jaar uit de Brugse regio met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbare cliënten. LOGiN biedt vrijwillige hulpverlening en bouwt een langdurige relatie met de jongere op. LOGiN voorziet in continuïteit van de hulp- en dienstverlening door het coördineren en op elkaar afstemmen van de verschillende onderdelen van het hulpaanbod. De jongere wordt ook ondersteund in het verkrijgen van toegang tot de hulp- en dienstverlening. Verwijzers kunnen rechtstreeks aanmelden bij LOGiN. LOGiN maakt deel uit van het team ‘Jongeren regio Brugge’ en is onderdeel van Route 36.

www.route36.bewww.bruggenvoorjongeren.be

 

 

Praktische gegevens

 

INSCHRIJVEN EN VOORAFGAAND JOUW VRAGEN DOORSPELEN?

 

Gratis, maar toch graag via: https://forms.gle/85EVJfRZd61DRtmQ6

 

DEELNEMEN:

 

Gelieve een kwartiertje voor de start in te loggen (vanaf 11.45 uur), zodat we vlot kunnen lanceren.

 

Klik hier om deel te nemen aan sessie 1: VAPH/PVB/INTEGRATIETEGEMOETKOMING VOOR DUMMIES

Klik hier om deel te nemen aan sessie 2: ONDERSTEUNINGSPLANNEN EN ONDERSTEUNINGSPLANNEN

Klik hier om deel te nemen aan sessie 3: EEN TOEGEWIJDE 360° BEGELEIDING EN CASEMANAGEMENT VOOR JONGVOLWASSENEN

 

 

Meer informatie:

Agentschap Opgroeien, Peter Velle, gsm 0473 77 83 28, peter.velle@opgroeien.be

Voorzitter IROJ-Werkgroep Jongvolwassenen, Filip Van Becelaere, gsm 0471 81 97 25, filip.vanbecelaere@cawnoordwestvlaanderen.be

 

 

Gegevens

Datum:
30 april
Tijd:
12:00 - 13:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Organisator

Agentschap Opgroeien

Locatie

Online