Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Grenzen, structuur en veiligheid. Handvaten vanuit het RNR-model en GLM-model.

30 april om 09:30 - 12:30

De kenniskring Justitiële jongeren met een psychische problematiek organiseert op 30 april 2021 een interactieve webinar ‘Grenzen, structuur en veiligheid. Handvaten vanuit het RNR-model en GLM-model.’

Het omgaan met grenzen, structuur en veiligheid bij jongeren, en zeker bij jongeren met een justitieel statuut, kan mensen uit de praktijk voor een uitdaging stellen. Het lijkt immers vaak een afweging te zijn tussen het bieden van kansen en groeimogelijkheden enerzijds en het omgaan met risico’s anderzijds.

De kenniskring JJPP heeft tot doel het bevorderen van kennisdeling en het aanreiken van expertise. Om dit te bewerkstelligen willen we in het eerste deel van de webinar Stef Decoene (dr. in de psychologie) en Wouter Wanzele (sociaal werker, forensisch therapeut), beide experten met veel ervaring in het werkveld, aan het woord laten. Zij stellen het RNR- en het GLM-model voor en duiden welke handvaten deze modellen kunnen bieden in de praktijk.

De kenniskring is daarnaast sterk geïnteresseerd in de stem van het werkveld, de reflecties en de noden van de verschillende deelnemers. In een tweede deel is er dan ook ruimte voor discussie en uitwisseling. Vanuit kleinere groepen kunnen er vragen en/of stellingen geformuleerd worden die plenair besproken worden. Mogelijke vragen zijn:

  • Hoe kan hulpverlening een positief leefklimaat installeren?
  • Hoe zijn wij aanwezig als hulpverleners? Hoe laten we jongeren ruimte zelf initiatief binnen te brengen als nieuwe generatie?
  • Hoe kunnen jongeren beveiligd worden zonder het gebruik van dwang?
  • Hoe kan men risico’s inschatten?
  • Hoe kan negatief gedrag, zoals automutilatie of agressief gedrag, beheersbaar gemaakt worden?
  • Wat hebben hulpverleners nodig om hun werk goed te kunnen uitoefenen? Om met risico’s te kunnen omgaan en cliënten niet te lossen?
  • Hoe kunnen we denken in toenaderingsdoelen in plaats van vermijdingsdoelen en het omgaan met risico’s?
  • Hoe houden we deze jongeren verbonden met de maatschappij? En dit twee richtingen: niet enkel aan welke verwachtingen zij dienen te voldoen maar evenzeer wat zij kunnen betekenen voor de maatschappij.

 

PRAKTISCH

Kostprijs: gratis

Inschrijven kan t.e.m. 25/04/2021 via volgende website

Bij de inschrijving is er ruimte om eigen vragen of thema’s mee te geven.