Documentaire ‘Vergeten vrouwen’

 

Het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven presenteert een documentaire over de tentoonstelling Vergeten vrouwen die in de lente en zomer van 2020 liep: meer dan twintig hedendaagse vrouwelijke kunstenaars lieten zich inspireren door werken uit het archief van de beeldende therapie op campus Kortenberg. In de documentaire geven organisatoren en enkele kunstenaars hun kijk op de thema’s die de tentoonstelling aankaartte: artistieke passie, psychische kwetsbaarheid, stigma en vrouw-zijn.

Bekijk de documentaire

 

In de tentoonstelling Vergeten vrouwen ontdekten meer dan twintig hedendaagse vrouwelijke kunstenaars de ‘Collectie Kortenberg’: werken opgediept uit het archief van de beeldende therapie in het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven.

In het psychiatrisch centrum op campus Kortenberg werden tot de jaren 1970 uitsluitend vrouwen – vaak gedwongen – opgenomen. Ze leefden afgezonderd van de samenleving en werden de facto ‘vergeten’.

De tentoonstelling liep in het voorjaar en de zomer van 2020 in het gebouw van Cera aan de Muntstraat in Leuven. De documentaire is van de hand van Arne Reszczynski.

Geplaatst in Documentaire.