
Evenementen Zoeken en weergeven navigatie
februari 2021
Participatie van kinderen en jongeren, en hun context, in de geestelijke gezondheidszorg: Kick-off MET 3 WEBINARS!
Participatie van kinderen en jongeren, en hun context, in de geestelijke gezondheidszorg: Kick-off MET 3 WEBINARS! Klik hier 7 december 2020 - 12 januari 2021 - 11 februari 2021 Op basis van het advies van de Hoge Gezondheidsraad omtrent de noodzaak van participatie van kinderen en jongeren binnen de geestelijke gezondheid, en in het kader van het nieuw geestelijk gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren in België, startte de FOD Volksgezondheid, Leefmilieu en Veiligheid van de Voedselketen in september…
Meer weten »Congres:’Geweldig omgaan met agressie’
Over het congres: Maak kennis met 3 nieuwe online tools. De Rustbox, boordevol rustbrengers voor kinderen en jongeren. De Buddyboard om incidenten eenvoudig te melden en op te volgen. Grenswijs waarmee je een beleid maakt rond agressie, pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ontdek hoe organisaties werk maken van een positief leefklimaat en een preventief agressiebeleid. Maak kennis met de Gegevensset Vrijheidsbeperkende Maatregelen die zorgt voor het uniform verzamelen van registraties in de sector. Met dit alles én meer ga jij…
Meer weten »Vorming Alcohol & Drugs – Mobiele teams
De leerdoelen van deze eerste vormingsdag zijn de volgende: 1) De deelnemers weten dat elk middelengebruik een complex fenomeen is en begrijpen de belangrijkste factoren die een rol spelen bij gebruik en evolutie naar middelengebruik. 2) De deelnemers weten dat middelenproblemen zich op een continuüm situeren van niet-problematisch gebruik tot stoornis. 3) De deelnemers weten hoe ze het middelengebruik kunnen inschatten met een screeningsinstrument. 4) De deelnemers weten op basis van de inschatting welke interventie het meest aangewezen…
Meer weten »Congres: ‘Omgaan met agressie’
Over het congres: Maak kennis met 3 nieuwe online tools. De Rustbox, boordevol rustbrengers voor kinderen en jongeren. De Buddyboard om incidenten eenvoudig te melden en op te volgen. Grenswijs waarmee je een beleid maakt rond agressie, pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ontdek hoe organisaties werk maken van een positief leefklimaat en een preventief agressiebeleid. Maak kennis met de Gegevensset Vrijheidsbeperkende Maatregelen die zorgt voor het uniform verzamelen van registraties in de sector. Met dit alles én meer ga jij…
Meer weten »maart 2021
Shared Decision Making
Het gespreksmodel voor de psychiatrie? Derde van vier vormingsavonden voor artsen en paramedici in het academiejaar 2020-2021. Lezingen door prof. dr. Joris Vandenberghe, psychiater en prof. dr. Chantal Van Audenhove, LUCAS KU Leuven. Adres: Faculty Club, Groot Begijnhof 14, 3000 Leuven Begijnhof 14 3000 Leuven Google Maps Programma: Shared Decision Making is een gespreksmodel dat geschikt is bij waardegevoelige beslissingen en past binnen de visie op persoonsgerichte zorg. Om tal van redenen krijgt dat model in Vlaanderen geen vaste voet aan…
Meer weten »Online informatiebeurs voor mensen met autisme en hun netwerk
Op de infobeurs kom je in contact met verschillende organisaties uit Vlaams-Brabant en daarbuiten die volwassenen met autisme ondersteunen. Je vindt er informatie over vrije tijd, sociaal netwerk en relaties, wonen, werk, leren omgaan met stress,... De komende editie kan vanwege de huidige richtlijnen met betrekking tot de COVID-19 pandemie niet doorgaan zoals jullie van ons gewend zijn. De komende editie zal dan ook volledig digitaal zijn! Komende editie: Datum: 13 maart 2021 Tijd: 14:00 tot 19:00 uur Locatie: De…
Meer weten »Dialooggroep ‘Tieners en jongvolwassenen’ Monoloog? Dialoog? Trioloog? In gesprek met jongeren in coronatijden
Dialooggroep ‘Tieners en jongvolwassenen’ Monoloog? Dialoog? Trioloog? In gesprek met jongeren in coronatijden Donderdag 18 maart van 9u30 tot 11u via Zoom Corona heeft een serieuze impact op het welbevinden van jongeren. We worden als hulpverlener, leerkracht, jongerenwerker, leerlingbegeleider uitgedaagd om hen in het vizier te houden, rekening te houden met hun noden en wensen en hier gepast op te reageren. Goedbedoelde acties blijken toch niet altijd aansluiting te geven. Wij willen tijdens het dialoogmoment van 18 maart het gesprek…
Meer weten »Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheidszorg
Binnenkort verzamelt de brede sector van de geestelijke gezondheidszorg zich opnieuw voor een 2de Staten-Generaal. "De Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheidszorg is een sectorbreed platform, bestaande uit professionals, beroepsfederaties, zorgorganisaties, ervaringsdeskundigen, familieleden en sympathisanten die ijveren voor een betere geestelijke gezondheidszorg. Vertrekpunt daarbij is niet een bepaalde groep professionals of (soort) zorgorganisatie, maar het welzijn van de zorggebruiker. Zie hier voor alle achtergrond en steunende organisaties. "Ons noodprogramma, dat voortvloeide uit de eerste Staten-Generaal (maart 2019), en ons masterprogramma, dat tot stand kwam…
Meer weten »april 2021
Jonge patatten in de puree – Online werklunchdebatten rond kwetsbare jongvolwassenen
JONGE PATATTEN IN DE PUREE, DEEL TWEE ONLINE WERKLUNCHDEBATTEN ROND KWETSBARE JONGVOLWASSENEN Het Agentschap Opgroeien en IROJ West-Vlaanderen gaan na de eerste reeks in 2020 op drie nieuwe digitale werklunchdebatten met jou aan de slag rond kwetsbare jongvolwassenen. In een snel en efficiënt ontmoetingsmoment over de middag, dat je helemaal gratis online kunt volgen. Na een snelle inleiding, stelt een gedegen spreker kort zijn ideeën aan jou voor. Ook dit weer schuiven kleppers mee aan! Met jouw eigen nodige…
Meer weten »