Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ontmoetingsdag Verder na zelfdoding: voor nabestaanden, hulpverleners & politie.

4 december, 2021

Programma

  • 9u00 Onthaal
  • 10u00 Verwelkoming, Lore Vonck, coördinator Werkgroep Verder na Zelfdoding
  • 10u20 Plenaire lezing over traumatische rouw door een gekende expert
  • 11u30 Pauze
  • 12u00 Getuigenissen van lotgenoten
  • 12u30 Lunchpauze, ritueel en extra’s
  • 14u00 Praatgroepen (2u), wandeling (2u) of 2 workshops (2 x 1u)
  • 15u00 Pauze
  • 15u30 Workshop 2
  • 16u30 Napraten
 Doorheen de dag kan u terecht bij buddy’s voor ondersteuning, vragen en informatie. Tegelijkertijd kan je ook heel de dag gebruik maken van o.a. een praatruimte, herdenkingsplaats met bijhorend ritueel, kennismakingstafel en een filmzaal waar je getuigenissen van lotgenoten kan bekijken.

Kinder- & Jongerenprogramma

Kinderen en jongeren van 6 tot 20 jaar hebben een aangepast programma met lotgenotencontact, creatieve activiteiten en spel.
Ze worden ondersteund en begeleid door het therapeutenteam van Saying Goodbye vzw.
Alle ouders worden op voorhand gecontacteerd door de therapeuten.

Prijzen

Prijzen (inclusief onthaal met aangepaste dranken en koekjes, pauze met aangepaste dranken en koekjes, lunch & dranken, dessert, materialen, …)  

  • Nabestaande: 20 euro
  • Kinderen & Jongeren: 15 euro
  • Hulpverleners & politie: 75 euro

Inschrijvingen

Schrijf je hier in: https://forms.gle/4U77TjQ7DwXq5qsJ9

LET OP: door de nieuwe maatregelen vanuit de federale overheid is een Covid Safe Ticket verplicht om deel te nemen aan evenementen met meer dan 200 personen.

Namiddagprogramma

1x lotgenotencontact (2u)

A. Praatgroepen (2u + pauze)

  • Voor wie een kind verloor, Carine De Koninck, rouwtherapeut – ervaringsdeskundige & praatgroepbegeleider
  • Voor wie een partner verloor, Vincent De Pauw, ervaringsdeskundige & praatgroepbegeleider
  • Voor wie een broer of zus verloor, Delphine Dumortier, CGG-SP medewerker & Marijke Vandervoort, CGG-SP medewerker en praatgroepcoördinator Kempen
  • Voor wie een ouder verloorrJente Vandenburie, coördinator CGG-SP West-Vlaanderen & praatgroepbegeleider en Silke Laridon, CGG-SP medewerker

B. Wandeling met lotgenoten (2u)

 Marieke Coorevits, medewerker CGG-SP

OF

2 x workshop (2x 1u)

A. Hoe kan ik anders leren omgaan met ‘Piekeren’?

Annick Dobbelaere, medewerker CGG-SP

Heb je last van piekeren? Blijf je soms lang hangen bij thema’s zonder dat je ermee vooruit kan? Ervaar je soms slapeloze nachten, omdat je je gedachten niet kan stoppen? In deze korte workshop krijg je tips en tricks over wat je anders kan doen dan piekeren, je leert vaardigheden om met je negatieve gedachten beter om te kunnen gaan aan de hand van oefeningen en opdrachten.

B. Troost vinden in muziek

Marieke Van Malderen, medewerker CGG-SP

Muziek kan enorm troostend zijn wanneer je verdriet hebt. Sommige liederen kunnen je echt dragen in moeilijke periodes en krijgen zo een speciale betekenis. Voor deze workshop nodig ik je uit om één lied of muziekstuk mee te brengen dat voor jou troostend is of jou moed geeft. In de workshop beluisteren we samen verschillende liederen uit de groep. Na elk lied is er ruimte om verder in gesprek te gaan. Anderzijds kan je er ook voor kiezen om de muziek voor zich te laten spreken. We volgen wat best aanvoelt voor de persoon die zijn/haar muziek deelt en voor de groep.

Praktisch: Luisteren kan ter plaatse via een PC met YouTube of een USB-stick. Een fysieke versie van jouw lied meebrengen mag, maar is dus niet nodig.

C. Schrijfritueel

Katrien Smeyers, Ritual Coach Academy

Ik schrijf je. Omdat ik niet gezegd krijg wat er diep in mijn leeft. Ik mis je. Tegelijkertijd ben ik ook dankbaar. Ik leef in twee werelden. Voor en na. Maar vandaag, schrijf ik je. Over mijn wereld die begon nadat jij wegging. Tijdens het schrijfritueel neem ik je mee in de wereld van flow schrijven. Dat is schrijven zonder nadenken zodat je in staat bent om je diepste gevoelens op papier te zetten.

D. Wat is er gebeurd? Een Reconstructie.

Jolien Mertens, medewerker CGG-SP & Lies Vandenbussche, medewerker CPZ

Als nabestaande blijf je achter met vele vragen, gedachten en emoties. Je vraagt je het wat, hoe, waarom van alles af. In deze korte lezing krijg je meer info om je te helpen bij die grote ‘waarom-vraag’ met informatie over hoe een suïcidaal proces eruitziet en wat er allemaal meespeelt bij het creëren van suïcidaal gedrag.

(Let op: deze informatie en theorie rond zelfdoding kan soms hard aankomen. Deze info kan je helpen bij het reconstrueren en het antwoord geven op vragen op lange termijn, maar het is helaas niet makkelijk om te horen.)

E. Creatieve workshop Wat ‘kleeft’ aan mij?

Petra Beaumon, creatief therapeut PZ OLV Brugge

Collage als creatieve werkvorm heeft een vrijblijvend en laagdrempelig karakter: het selecteren, uitknippen en opkleven, vaak met spontaan gevonden materialen, maakt het tot een toegankelijke vorm van (zelf)expressie. Deze manier van vormgeven laat toe dat er uiting kan worden gegeven aan wat vanbinnen bij jou leeft. Het bronmateriaal kan om het even wat zijn, inspiratie vindt altijd haar eigen weg. Je hoeft totaal geen creatieve ervaring te hebben: knip, plak, creëer en speel met woord en/of beeld.

F.  Start to Mindfulness

Inge De Leeuw, mindfulnesstrainer

Mindfulness kan je helpen bij zware rouwverwerking. Maar wat is mindfulness, hoe werkt het en hoe pas je het toe? In deze workshop krijg je een introductie over mindfulness bij rouw door een ervaren mindfulness-trainer.

G.  Rouwen na zelfdoding

Organisator

Zelfmoord1813
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Gent – Museum Dr. Guislain
Jozef Guislainstraat 43
Gent, Oost-Vlaanderen 9000 België
+ Google Maps
Phone
09/3986950
Bekijk de site van Locatie