Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

O vader waar zijt gij? Waar is de man in de (professionele) zorg voor kinderen?

22 september om 20:00 - 22:00

20€

Graag nodigen wij u uit voor de zesde webinar, georganiseerd door de VVPT.

Datum: woensdag 22 september 2021 om 20u00

Thema: O vader waar zijt gij? Waar is de man in de (professionele) zorg voor kinderen?
Spreker: Jeroen Donckers. Jeroen is orthopedagoog/psychotherapeut, heeft een privé-praktijk te Gent en al 20 jaar werkzaam in De Sassepoort/Spoor9 (buitengewoon lager onderwijs type 3+9).

“Mannen vinden de weg naar de klas niet meer” “Mannen verdwijnen uit de kinderopvang” “De meester verdwijnt ook op de middelbare school” “Aantal mannelijke schooldirecteurs blijft dalen” … Het gaat goed met de vrouw in het onderwijs, en in de sociale sector in brede zin. De opvoeding of hulpverlening aan kinderen lijkt nadrukkelijk het terrein van de vrouw te zijn geworden. Intussen zijn meisjes het in brede zin ook beter gaan doen dan jongens op de schoolbanken, dus de opvolging voor de komende generaties is quasi verzekerd. Over oorzaak en gevolg van deze evolutie valt veel te gissen en weinig met zekerheid te weten. De psychoanalyse spreekt zich nauwelijks uit over mannen en vrouwen, des te meer over vaders en moeders. Maar vaders en moeders zijn geen synoniemen voor mannen en vrouwen. Vaders vervullen in het klassieke psychoanalytische denken vooral een symbolische, structurerende, scheidende… rol. Misschien bewijst het huidige tekort aan mannen in de professionele sociale sector dat zij niet absoluut noodzakelijk zijn om die symbolische, structurerende, scheidende functie toch te laten werkzaam blijven? Of is er net in dat symbolische structureren meer aan de hand? Zo is het op relatief korte tijd vanzelfsprekend geworden om aandacht te hebben voor de juiste emotionele afstemming tussen ouders en kinderen, maar lijkt de juiste begrenzing het nieuwe probleem. Intussen stellen de huidige adolescenten alle man-vrouw onderscheid steeds nadrukkelijker in vraag, op zoek naar een nieuwe sokkel om de seksuele identiteit op te funderen. In een uitnodiging om hierover een paar gedachten te formuleren, zal ik beroep doen op Winnicott, over wiens werk vaak wordt opgemerkt dat de vader erin afwezig is. Dat is alvast een goed begin.

Inschrijven doet u via de website van de VVPT: www.vvpt.be

Accreditatie (artsen): accreditatie Psychiatrie wordt aangevraagd.

Deelnameprijs bedraagt € 20.

Na inschrijving en betaling via de website ontvangt u daags voordien een link waarmee u die avond kan deelnemen aan deze webinar. Het aantal deelnemers is beperkt tot 100. Schrijf dus snel in om u te verzekeren van een virtuele plaats in deze webinar.

Wij hopen u ook ditmaal talrijk te mogen verwelkomen.

Locatie

Online

Organisator

Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie