Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

2-delige webinarreeks ouderenmis(be)handeling: 14 en 15 juni 2021

14 juni om 09:00 - 12:30

50€

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Ouderenmis(be)handeling op 15 juni organiseert het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling een webinarreeks over …. ouderenmis(be)handeling. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat bijna 1 op 6 van de ouderen slachtoffer is van één of andere vormen van geweld. Volgens het Europese AVOW-onderzoek (2010) blijkt dat 1 op 3 van de Belgische vrouwen ouder dan 60 jaar aangeeft slachtoffer te zijn van geweld.

Dit  zijn hoge cijfers, dus het thema onder de aandacht brengen, blijft broodnodig. Daarom organiseert VLOCO, in samenwerking met UCLL twee bijscholingsmomenten over ouderenmis(be)handeling voor professionelen, nl. op 14 en 15 juni.

 

Webinar 1 Ouderenmis(be)handeling: inleiding – 14 juni 2021

Tijdens de webinar op 14 juni geven we een inleiding op het thema “ouderenmis(be)handeling: wat is het, hoe vaak komt het voor, welke vormen geweld zijn er, wat zijn risicofactoren, enz.?

Maar ook: hoe kan je al professional aan de slag met de signalen, hoe pak je het aan, waar kan of moet je op letten, welke tools kan je gebruiken, enz. ?

Deze webinar kan je apart volgen, maar het legt ook de basis voor de webinar2 op 15 juni. Deelname per webinar kost €50, deelname aan beide webinars kost €100.

Praktisch

Datum:               14 juni 2021

Duur:                  9u – 12u30

Voor wie:            studenten en professionals zoals: sociaal werkers, psychologen, huisartsen, thuisverpleegkundigen, zorgkundigen, enz.

Spreker:             Lily De Clercq, stafmedewerker VLOCO

Kostprijs:            € 50/dagdeel inclusief e-book “Ouderenmis(be)handeling: praat erover!” (Politeia, 2019)

Inschrijven:        jouw inschrijving is definitief na storting van de deelnameprijs op rekening BE16 0688 9752 6374 op naam van CAW Oost-Vlaanderen met vermelding van ‘naam deelnemer – webinar VLOCO’

 

– Webinar 2 Ouderenmis(be)handeling: verdieping – 15 juni 2021

Op 15 juni zoomen we in op het belang van een stappenplan rond ouderenmis(be)handeling (OMB) in een organisatie. Wat omvat een OMB-protocol en welke meerwaarde heeft een OMB-protocol nog voor een organisatie? Welke stappen zijn nodige om een dergelijk protocol te implementeren?

Daarnaast willen we aan de hand van praktische voorbeelden de ethische gelaagdheid van ouderenmis(be)handeling illustreren, want omgaan met OMB zorgt ook voor ethische uitdagingen die als emotioneel belastend kunnen ervaren worden.

Deze webinar kan je apart volgen van de webinar 1 op 14 juni indien je reeds vertrouwd bent met de definitie van ouderenmis(be)handeling, prevalentie, risicofactoren enz. Deelname per webinar kost €50, deelname aan beide webinars kost €100.

 

Praktisch

Datum:              15 juni 2021

Duur:                 13u – 16u30

Voor wie:            studenten en professionals zoals: sociaal werkers, psychologen, huisartsen, thuisverpleegkundigen, zorgkundigen, enz.
Spreker 1:          Marc Koninckx, geriatrisch verpleegkundige en OMB-expert – Het belang van een stappenplan 
Spreker 2:          dr. Joke Lemiengre, kernexpert zorgethiek, Research & Expertise Hogeschool UC Leuven-Limburg – OMB: balanceren tussen kwetsbaarheid en morele moed. Ethische reflecties vanuit de zorgethiek
Kostprijs:            € 50/ webinar inclusief e-book “Ouderenmis(be)handeling: praat erover!”, Politeia (2019)

Inschrijven:        jouw inschrijving is definitief na storting van de deelnameprijs op rekening BE16 0688 9752 6374 op naam van CAW Oost-Vlaanderen met vermelding van ‘naam deelnemer – webinar VLOCO’

 

 

 


15 juni – vorming “Laat de zorg niet ontsporen!” – Voor familieleden, mantelzorgers en burgers die het thema genegen zijn.

Deze online vorming van Coponcho, in samenwerking met de stad Gent, geeft aandacht aan de signalen van ontspoorde zorg en reikt handvaten aan om ontspoorde zorg te herkennen. Door voortdurende inspanningen bij een zorgsituatie is het risico dat de zorg kan ontsporen groter. Dat kan geleidelijk aan gebeuren, zonder besef of wens. Redenen zijn bijvoorbeeld overbelasting of de complexe taken van verzorgen of toedienen van medicatie. Vele mantelzorgers roeien steeds met kleinere riemen en gaan soms aan zichzelf voorbij.

Aan de hand van casussen krijg je als zorgdrager op een positieve manier inzicht in wat de dunne grens is tussen ontspoorde zorg en misbehandeling van een zorgafhankelijke persoon, zonder daarbij iemand met de vinger te wijzen.

Aan de hand van deze vorming kom je te weten hoe belangrijk het is om zonder schuldgevoel tijdig hulp in te schakelen.

Praktisch

  • Datum: 15 juni 2021
  • Van 13u30  tot 15u00
  • Plaats Online
  • Prijs Gratis

 

Gegevens

Datum:
14 juni
Tijd:
09:00 - 12:30
Kosten:
50€
Evenement Categorie:
https://www.ouderenmisbehandeling.be/VLOCO/Hulpverlener_Actueel_Nieuws.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1

Locatie

Online

Organisator

VLOCO